Skip to main content

Web Content Display Web Content Display

Zebrania katedr

Web Content Display Web Content Display

May 2021

20210512
Previous week
Next week

Szczupak po polsku i pieczenia po węgiersku.
Polskie „Kuchmistrzostwo” z XVI w.

Date: 12.05.2021
Start Time: 9 30
Place: zoom
Szczupak po polsku i pieczenia po węgiersku.<br/> Polskie „Kuchmistrzostwo” z XVI w.

Katedra Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki UJ
serdecznie zaprasza na pierwsze spotkanie z cyklu
„Staropolskie dziedzictwo kulinarne w opisach lingwistycznych”

Gość spotkania, dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK wygłosi odczyt pt.

Szczupak po polsku i pieczenia po węgiersku. Polskie „Kuchmistrzostwo” z XVI w.

Spotkanie w formie zdalnej odbędzie się 12 maja 2021 r. (środa) o godz. 9.30 za pośrednictwem platformy Zoom.
Link do spotkania:
https://us02web.zoom.us/j/89839148764?pwd=Z1dONHozckF0cGhBZk82Q1ByY2pUQT09

 

Z abstraktu:

Różne poszlaki wskazują na istnienie niezachowanej, szesnastowiecznej polskiej książki kucharskiej, tzw. „Kuchmistrzostwa”, tłumaczenia lub przeróbki czeskiego tekstu z XVI w. Podczas prac nad wydaniem należącego do Rozalii z Zahorowskich Pociejowej rękopisu kulinarnego z połowy XVIII w. ze zbiorów Biblioteki Narodowej Ukrainy w Kijowie udało nam się zidentyfikować tekst „Kuchmistrzostwa” jako część tej kolekcji. Cały zbiór ukaże się jako ósmy tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria” w opracowaniu Switłany Bułatowej i Jarosława Dumanowskiego.


dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK – historyk, dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu, kierownik Katedry Metodologii, Dydaktyki i Historii Kultury w Instytucie Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu; członek rady naukowej European Institute For Food History and Cultures. Jest Autorem ponad 100 publikacji z zakresu historii kultury materialnej, zwłaszcza kulturowej historii kuchni i jedzenia oraz redaktorem serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.